DA LI ŽELITE OSETITI BRZO-SPORI RITAM MAMBA?

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

Termini održavanja časova standardnih i latino plesova:

PLESOVI:

Ponedeljak

Utorak

Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Lokacija: Studentski dom "Karaburma", Mije Kovačevića 7b.

19h

19h

Lokacija: Resavska 28, Beograd.

21h

21h

Reč mambo potiče iz dijalekta ñañigo kojim se govori na Kubi. Ta reč verovatno nema nekog pravog značenja, već se pojavljuje u frazi „abrecuto y guiri mambo“ („otvori oči i slušaj“). U jeziku bantu, koji potiče iz zapadne Afrike, mambo znači „razgovor s bogovima“, a na Haitiju reč mambo označava vudu sveštenika, koji je obavljao funkciju savetnika, iscelitelja, egzorcista, proroka, duhovnog savetnika i organizatora društvenih događanja.

Fuzija swinga i kubanske muzike, odnosno kubanske muzike i američkog džeza, stvorila je taj fascinantni ritam mamba, a kasnije se razvio i senzualni ples. Mambo je predstavio Perez Prado 1943. godine u noćnom klubu „La Tropicana“ u Havani, međutim počeci mamba često se pripisuju Kubancima Arseniu Rodriguezu i Orestesu Lopezu. Od tada druge vođe orkestara poput Tita Rodriqeza, Pupia Campoa, Tita Puentea, Machita i Xaviera Cugata razvili su svoje stilove i širili su tzv. mambo ludilo.

Mambo se izvorno svira slično kao rumba, a može se opisati kao rif ili kao rumba sa pauzom. Kubanski muzičari će bez vežbanja napraviti pauzu na bilo kom bitu u taktu. Mambo je poznat kao ritam koji može biti spor ili brz. Obično saksofon određuje ritmički uzorak, a limena sekcija nosi melodiju.

Prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama mambo se pojavio u njujorškom okupljalištu plesača iz Harlema „Park Plaza Ballroom“. Godine 1947. mambo se počeo izvoditi u „Palladiumu“, „The China Dollu“, „Havana Madridu“ i „Birdlandu“.

Neke od najpopularnijih mambo pesama jesu „Mambo Italiano“, „Papa Loves Mambo“, „Mambo #5“, „I Saw Mommy Do The Mambo“ i „They Were Doin` The Mambo“.

Većina ljudi misli da je mambo vrlo brz ples, naprotiv u svojoj osnovi on je spor i precizan ples u kojem se plesači ne kreću puno. Sve se temelji na radu nogu i bokova. Kreće se na drugi bit. Mambo je ulični ples u kojem žena i muškarac odmeravaju kontrolu i snagu, tj. izazivaju se. Žena je vrlo snažna i mora biti dominantna kao i muškarac. Muškarac pokušava zadržati kontrolu i impresionirati ženu telesnom sposobnošću i brzinom. No, zbog pomalo divljih akrobacija izvorni ples morao je biti prigušen odnosno morao se prilagoditi masovnoj publici koja se sa mambom upoznavala u plesnim studijima, hotelima i noćnim klubovima u Nju Jorku i Majamiju.

Mambo ludilo nije trajalo dugo i danas ga plešu uglavnom napredniji plesači. Učitelji plesa složili su se u tome da je mambo jedan od najtežih plesova. Mambo je puno doprinio razvoju plesa cha-cha.

Mambo je popularan, i to ponajpre zahvaljujući filmovima koji su uključivali ples, ali i učiteljima plesa poput Eddija Torresa. Torres je karijeru gradio kao plesač, instruktor i koreograf. Postao je poznat pod nadimkom ‘Mambo King of Latin Dance’. Torres je bio odlučan u tome da plesače upozna sa onim stilom mamba za koji on misli da je autentičan i koji se danas pleše u noćnim klubovima. U devedesetim godinama 20. veka taj stil postao je poznat kao salsa. „Ovo je izvrsno vreme za latino-američke plesove“, rekao je Torres. „Mambo je sada in, kao što je bio pedesetih godina 20. veka. To je ples u kojem ima puno uticaja drugih plesova, i to od afričkih i kubanskih plesova preko džeza, hip-hopa, pa čak i baleta. Nikada vam neće ponestati koraka“.

Danas je to jedan od tzv. stilova salse. Kod nas je bio popularan u plesnim školama devedesetih godina kao posledica filmova „Prljavi ples“, „Kraljevi mamba“.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE MAMBO PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

  • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
  • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
  • ADRESE:
    • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
    • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;