DA LI ŽELITE DA SE ZABAVITE UZ RITMOVE RUMBE?

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

Termini održavanja časova standardnih i latino plesova:

PLESOVI:

Ponedeljak

Utorak

Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Lokacija: Studentski dom "Karaburma", Mije Kovačevića 7b.

19h

19h

Lokacija: Resavska 28, Beograd.

21h

21h

Reč rumba označava vrstu crnačke muzike i plesa s Kariba, a u svom značenju objedinjava mnoštvo naziva srodne muzike i srodnih plesova, kao na primer: són, danzón, guagiru, guarachu, naningo i drugo. Pravo značenje reči varira od ostrva do ostrva.

 

Razvoj rumbe:

Postoje dve vrste plesa koji se zova rumba. Jedan ples je španska rumba, a drugi afrička rumba. Iako se rumba razvila uglavnom na Kubi, slični plesovi razvili su se i na drugim karipskim ostrvima i u Latinskoj Americi.

Rumba se razvila u 16. veku s dolaskom crnih robova iz Afrike. Izvorna rumba, tj. rhumba, kao folklorni ples u osnovi je seksi pantomima koja se pleše vrlo brzo, a karakterišu ga preterani pokreti bokovima, agresivan, ali ujedno i senzualan stav muškarca i obrambeni stav žene. To je ples zavođenja. Upravo zbog svoje tzv. lascivnosti rumba je bila ples niže društvene klase. Rumba se svira u staccato ritmu i prati izražajne pokrete plesača. Ona se svira maracasima, clavama, marimbolom i bubnjevima.

Za vreme Drugog svetskog rata među Kubancima iz srednjeg sloja popularan je postao són. Són je sporija i prefinjenija verzija izvorne rumbe (rhumbe). Són se svira u dva dela, a pleše se samo za vreme refrena. Još sporiji je danzón, ples članova bogatog kubanskog društva. Danzón se pleše malim koracima, s time da žena prefinjeno miče bokovima savijajući i ispravljajući kolena.

 

Rumba u SAD:

Američka rumba razvila se iz sóna. U Sjedinjenim Američkim Državama rumbu su 1913. predstavili Lew Quinn i Joan Sawyer. Deset godina kasnije Emil Colemanu je u Njujork doveo svirače rumbe i par plesača. Godine 1925. u Greenwich Villageu Benito Collada otvorio je klub „El Chico“, međutim shvatio je da Njujorčani ne shvataju samu srž rumbe. Ova rumba je bila duplo bržeg ritma od današnje rumbe. Vise je ličila na mambo i ima jos naziv „kvadratna rumba“

Pravo zanimanje za latino-muziku počelo je 1929. godine. Kasnih dvadesetih godina 20. veka Xavier Cugat osnovao je orkestar koji je svirao isključivo muziku Latinske Amerike. On je u Los Anđelesu otvorio klub „Coconut Grove“, a pojavio se i u prvim zvučnim filmovima. Tridesetih godina 20. veka svirao je u hotelu „Waldorf Astoria“.

 

Rumba u Evropi:

Zahvaljujući entuzijazmu i interpretativnoj sposobnosti ondašnjeg vodećeg londonskog učitelja latino-američkih plesova Monsieur Pierrea, koji je tridesetih godina 20. veka u Londonu zajedno sa partnerkom Doris Lavelle popularizovao latino-američke plesove, Evropa je upoznala rumbu. Njih dvoje Londoncima su predstavili pravu kubansku rumbu, koja je kao službena verzija plesa konačno priznata 1955.

Rumba je duša latino-američke muzike i plesa. Fascinantni ritmovi i pokreti tela rumbu čine jednim od najpopularnijih plesova.

 

Plesanje rumbe:

Tokom vremena rumba se mešala sa ostalim ritmovima i tako zadobila današnju formu. Među takmičarske plesove su je uvrstili 1964. godine. Od tada spada u grupu takmičarskih latino plesova, i kao takva se razvila tako da je to danas visoko stilizovan ples i igra se u celom svetu

Rumba je osnova za dobro latino plesanje i pomaže da izoštrite svoj osećaj za ritam, tajming i kontrolu muzike. Rumbu narocito vole devojke zbog nežne i relativno spore muzike, tako da plesom mogu da izraze niz osećanja i svoju ženstvenost. Za muškarce je važno da dobro savladaju osnovni korak, ritam i vođenje.

Osnovni korak ima pauzu na muzičkom bitu 1. Kod nas se prvi korak pravi na 4 (4-pauza-2-3), dok se u Americi kreće na 2 (2-3-4-pauza).

Veoma je popularna i kao društveni ples na plesnim večerima i zabavama.

U poslednje vreme u salsa školama se radi ponovo tzv. afro rumba kao grupni ples a ritam je sličan regetonu.

Rumba muzika je: nežna, prijatna, spora, sinkopirana, povučena, suzdržana. Osim na klasičnu plesnu muziku, ona se može plesati na nekoliko pop pesama. Muzički takt: 4/4. Tempo: 27-29 bpm (takta u minuti).

NAŠE FOTOGRAFIJE RUMBE – POGLEDAJTE OVDE

POGLEDAJTE NAŠE VIDEO ZAPISE RUMBA PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

  • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
  • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
  • ADRESE:
    • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
    • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;