DA LI STE SPREMNI DA ZAPLEŠETE ENERGIČNI ČA ČA PLES?

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

Termini održavanja časova standardnih i latino plesova:

PLESOVI:

Ponedeljak

Utorak

Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Lokacija: Studentski dom "Karaburma", Mije Kovačevića 7b.

19h

19h

Lokacija: Resavska 28, Beograd.

21h

21h

Cha Cha Cha je mlađa muzička forma u razvoju afro-kubanske muzike. U većini slučajeva, plesu je prethodila muzika, a tako je bilo i sa cha cha cha. Ova forma originalno potiče od mambe i rumbe. Pedesetih godina prošlog veka doživela je veliku popularnost i od tada je jedan od najpopularnijih društvenih plesova.

Svojim čistim i jasnim ritmom, razdraganim figurama, mnoštvom varijacija, ovaj ples se brzo vinuo među najpopularnije. Jedna od glavnih karakteristika ovog plesa je da gotovo svaka osnovna figura može biti preneta u rumbu. Naravno, pazeći da interpretacija prenešenih figura uvek bude u skladu sa karakteristikom plesa.

Tokom plesa, parovi se osečaju slobodnim, karakteriše ih dobro raspoloženje i međusobna očaranost. Poigravaju se sa partnerom, a istovremeno i sa gledaocima, dok telom i licem odaju samouverenost.

Osnovni korak cha cha cha sastoji se od tri brza koraka, zvanih chassé i dva spora koraka na muzickim bitovima 1 i 2. Širina koraka ne bi trebalo da prelazi širinu kukova. Sve mora izgledati suptilno i nežno, a opet nekako odsečno. Chassé se može plesati sa okretom ili bez, napred, nazad, u stranu, ili u mestu.

Kao rezultat prenosa težine na ispruženu nogu nastaje njihanje kukovima za vreme plesanja. Važno je da se svesno ne prave nikakvi usiljeni pokreti kukovima, jer se onda gubi na bitnoj eleganciji pokreta. Rezultat rada kukovima je proizvod pravilnog rada nogu. Ukoliko se pri dodiru stopala sa tlom prenese i težina tela na tu nogu, a pritom se ista zategne u kolenu, dobiće se odgovarajući rad kukovima, odnosno karakter plesa.

Cha cha cha je brz i poletan ples. Od latinoameričkih plesova on se uči među prvima i vremenom usavršava. Cha cha cha je energičan i strastven ples i, ako se igra bez strasti i energije, gubi se njegov pravi smisao. Takt: 4/4. Tempo: 30-32 bpm.

Naziv cha cha cha potiče sa Haitija i odnosi se na deo zvona koje je proizvodilo zvuk nalik na cha-cha. To zvono se koristilo kao svojevrstan muzički instrument. Naziv ovog plesa potiče od karakterističnog zvuka koji su proizvodile cipele na parketu izvodeći ovaj ples. Cha cha cha je, može se reći, ogranak mambe. U ritmu mamba, plesači su polako izdvajali poseban žanr na koji su ljudi plesali trostrukim korakom, prozvavši ga trostruki mambo. Vremenom, ovaj trostruki mambo se razvio u zaseban ples, poznatiji pod današnjim imenom, cha cha cha.

Godine 1940. mambo je doživeo ekspanziju u SAD, ali je to bio brz i prilično težak ples. Tako su muzičari rešili da mambo uspore i učine ga senzualnijim za plesače i publiku. Cha cha cha je rođen, a mesto njegovog rođenja je bio Paladijum na Brodveju.

Godine 1951. kubanski violinista i kompozitor Enrike Horin doveo je cha cha ritmove na kubanske plesne podijume i do 1954. cha cha cha postaje veoma popularan u Havani, na Kubi. Isto tako je i Evropa bila otvorena prema plesovima i melodijama latinoameričkog porekla, pa je interesovanje za ovaj ples vrlo brzo raslo u sve više evropskih zemalja. U Evropi su ga po prvi put predstavili Gerd i Trante Handrih, na Kongresu udruženja nemačkih plesnih učitelja 1957. godine.

Cha cha cha se pleše uz širok spektar muzičkih žanrova, od autentičnih latino ritmova, pa sve do disko i pop muzike. Od 1961. godine je postao i takmičarski sportski ples u grupi latinoameričkih plesova. Kao takav je visoko stilizovan i stalno se razvija i obogaćuje.

Kao društveni ples je omiljen, slično kao rumba ili salsa. Što se tiče učenja, spada u grupu lakših plesova jer je veoma jasnog ritma za razliku od rumbe.

NAŠE FOTOGRAFIJE LATINO PLESOVA – POGLEDAJTE OVDE

POGLEDAJTE NAŠE VIDEO ZAPISE ČA-ČA PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

  • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
  • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
  • ADRESE:
    • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
    • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;