ZABAVITE SE UZ REGETON (DANCEHALL) PLES!

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

Termini održavanja časova regetona i dancehalla:

PLESOVI:

Ponedeljak

Utorak

Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Lokacija: Studentski dom "Karaburma", Mije Kovačevića 7b.

19:30h

18h

Regeton prema engleskom jeziku ili reguetón i reggaetón prema španskom jeziku vrsta je plesne muzike koja je ranih devedesetih godina prošlog veka postala popularna među Latinoamerikancima, posebno među mladima. Početkom 21. veka proširila se na Severnu Ameriku, Evropu, Aziju i Australiju.

Regeton je mešavina jamajćanskog regea, latino-američkih vrsta muzike poput bombe i plene, hip-hopa. Ta vrsta muzike počela se razvijati u Panami i Puerto Ricu gde je smatraju svojom vrstom muzike.

Regeton ima specifičan beat i ritam, koji je poznat pod nazivom Dem Bow. Taj naziv potiče od naslova pesme (dancehall) Bobby Dixona, koji je ranih devedesetih godina 20. veka prvi popularizovao taj bit.

Koreni regetona leže u Panami, a najviše se razvijao u Puerto Ricu. Regeton se počeo razvijati kada se sedamdesetih godina 20. veka jamajčanski rege (kasnije jamajćanski dancehall) nastojao prilagoditi kulturi špankog govornog područja u Panami. Umetnici poput El Generala, Chicho Mana, Nandoa Booma, Renata i Black Apache iz Paname smatraju se prvim DJ-evima regetona.

El General jedan je od očeva regetona. On je jamajčanski rege nastojao latinizovati. U to vreme uobičajena praksa je bila da se stihovi jamajčanskog regea prevode na španski i pevaju na izvorne melodije. Tako je nastao termin „španski rege“ ili „Reggae en español“.

Devedesetih godina 20. veka rege produkcija uzela je zamah, a u skladu sa jačanjem popularnosti ragge, jamajčanske podvrste regea, pojavila se i u Puerto Ricu. Sredinom devedesetih godina 20. veka Portorikanci su stvorili sopstveni „riddmis“, u kojim su se mogli osetiti jasni uticaji hip-hopa i drugih stilova.

Naziv regeton stvoren je u Puerto Ricu, a označava mešani zvuk.

Godine 2004. reggaeton se počeo širiti u Sjedinjenim Američkim Državama i u mnogim „zapadnim“ državama. To je u prvom redu bila zasluga grupe N.O.R.E. koja je tu vrstu muzike Amerikancima predstavila pesmom „Oye Mi Canto“, i Daddya Yankeea, koji je objavio album „Barrio Fino“ i na njemu veliki hit singl „Gasolina“. Popularnosti regetona, posebno u Evropi, doprineo je i Don Omar sa singlovima „Pobre Diabla“ i „Dale Don Dale“.

Mnogi od zvukova koji stvaraju tipičan bit regetona su elektronski. Jednostavne melodije mogu se izvoditi na klavijaturama, električnim gitarama i na drugim elektronskim instrumentima. Bitovi regetona mogu se temeljiti na merengeu, bachati, boleru, salsi i hip-hopu. Podvrste regetona jesu bachateo isalsaton.

Regeton i hip-hop su jako slične vrste muzike. Osnovna sličnost između te dve vrste muzike jeste u tome da se u većini slučajeva regeton recituje umesto peva. Regeton, kao i hip-hop, ima refrene koji se protežu kroz pesmu, a može ih izvoditi i više pevača odnosno hor. Izvođači regetona imaju i umetnička imena po uzoru na izvođače hip-hopa.

Iako je regeton sastavljen od stihova koji su inspirisani hip-hopom, karakterističan bit pod uticajem je hip-hopa, regea, dancehalla, merenguea itechna.

Tematika stihova regetona je raznolika. Najčešće se peva o plesu, ljubavi, zabavi, anegdotama iz života i o životnim problemima. Stihovi regetona slični su stihovima hip-hopa, jer izvođači pevaju o svetu koji ih okružuje. Popularan regeton nastoji biti lak za plesanje, ritmičan i zabavan.

Kontroverze izaziva i ples na muziku regetona koji se naziva perreo. Naziv perreo dolazi od španske reči perro koja znači pas. Naime, ples je vrlo eksplicitan i podseća na jedan od položaja u seksualnom činu.

Regeton se pleše ili u stavu u kojem su noge spojene ili u blago raskoračnom stavu. U ritmu muzike kukovi se njišu sa jedne strane na drugu ili kružno.

NAŠE FOTOGRAFIJE REGETONA I DANCEHALLA – POGLEDAJTE OVDE

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE REGETON I DANCEHALL PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

  • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
  • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
  • ADRESE:
    • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
    • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;