DA LI STE SPREMNI DA OSETITE DOMINIKANU UZ BACHATO?

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

Termini održavanja časova salse:

PLESOVI:

Ponedeljak

Utorak

Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Lokacija: Studentski dom "Karaburma", Mije Kovačevića 7b.

19h

19h

Baćata je ples koji se igra uz muziku istog imena. Potiče iz Dominikanske republike. Osnovni korak se sastoji od četiri koraka. Partneri mogu biti odvojeni ili igrati jedan uz drugoga, u zavisnosti od raspoloženja. Muškarac vodi partnerku tako što joj rukama i gornjim delom tela daje signale. Žena na isti način odgovara odnosno prati partnera.

Različiti stilovi su razvijani u Evropi i Severnoj Americi (Tradicionalni, Moderni, Bachatango). Osnovni korak se sastoji od osam koraka, pri čemu je kretanje sa jedne na drugu stranu. Dominikanski stil ima osam koraka, pri čemu je kretanje unutar kvadrata. Koraci od 1-3 i od 5-7 se igraju prenošenjem težine na nogu na koju se staje, dok se na 4 i na 8 ne prebacuje težina već se podižu stopala (ili cela noga) ili se izbacuje kuk. U baćata muzici svaki četvrti takt je posebno naglašen. Izbacivanje kuka se vrši u suprotnom smeru od smera prethodnog koraka.

Po osnovnom koraku je baćata slična salsi (broji se 1-2-3 pauza, 5-6-7-pauza) ali je karakter plesa i kretanje odnosno izvođenje koraka sasvim drugacije. Možete se kretati u stranu, napred, nazad, u krug, igrati u mestu. Po ovome je baćata slicna merengeu.

Kada se sve ovo ukombinuje osnovni korak i kretanje su veoma jednostavni, ali za figure treba vežba kao i za salsu. Figure koje izvodite u salsi možete i u baćati.

 

Bachata stilovi:

 • Dominikanski stil – originalna baćata, iz Dominikanske republike, način na koji se igra baćata na Karibima. U ovom stilu se može igrati sa i bez odskakivanja, uz dosta rada nogu i uz slobodan stil kretanja. Igra se uz ili odvojeno od partnera i ubacuju se kratki okreti.

 • Tradicionalni stil – stil razvijen u Evropi i SAD-u baziran na starijem Dominikanskom stilu. To je najčešce korišćen stil u svetu. Glavna karakteristika ovog stila je blago izbacivanje kuka na četvrtom taktu i igranje blisko uz partnera.

 • Moderni stil – ovaj stil podrazumeva dosta ukrštanja nogu na 1, 2 i 3, dok se na 4 izbacuje kuk kao u tradicionalnom stilu. Uključuje različite varijacije baćatanga i urbane baćate.

 • Bachata tango ili bachatango (jedan deo modernog stila) – kretanje je sa jedne strane na drugu, uz povremeno kretanje napred i nazad. Sadrži elemente argentinskog tanga. Ovaj stil je nepoznat u Dominikanskoj republici. Igra se u zatvorenom stavu sa puno kikova, pauza, okreta.

 • Rueda de bachata – slično kao i u Rueda de salsa, parovi igraju u krug pod komandom vođe. On najavljuje figure koji će se igrati.

 

Bachata muzika:

Baćata je muzicki žanr koji je nastao početkom 20-tog veka u Dominikanskoj republici i potom se proširio na celu Latinsku Ameriku. Postao je popularan na selu i ruralnim delovima Dominikanske republike. Teme ove muzike su često romantične, pogotovu o slomljenom srcu i tugi.

U baćati se najcešće koristi pet instrumenata: glavna gitara, gitara koja daje ritam, električna bas gitara, bongosi i güira. Gitara koja daje ritam je takođe poznata pod nazivom Segunda. Baćata grupe uglavnom sviraju razvijeni stil bolera, ali kad promene na baćatu baziraranu na merenge-u, perkusionisti prelaze sa bongosa na tambura bubnjeve. Šezdesetih i sedamdesetih godina marakaši su zamenjivali güira-u. Sa prelaskom na güira-u 80-tih godina, baćata muzika je postala više plesno orijentisana.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE BACHATA PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

 • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
 • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
 • ADRESE:
  • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
  • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;