DA LI ŽELITE DA PLEŠETE PRAVI ROCK AND ROLL UZ JIVE PLES?

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

Termini održavanja časova standardnih i latino plesova:

PLESOVI:

Ponedeljak

Utorak

Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Lokacija: Studentski dom "Karaburma", Mije Kovačevića 7b.

19h

19h

Lokacija: Resavska 28, Beograd.

21h

21h

26. Marta 1926. godine, Savoy dvorana otvorila je svoja vrata u Nju Jorku. Ta dvorana je postigla momentalan uspeh sa svojim velikim plesnim podijumom. Noćno plesanje privuklo je većinu najboljih plesača u oblasti Nju Jorka. Podstaknuta prisustvom najboljih plesača i sjajne muzike, muzika u Savoy-u je uglavnom bila Swinging Jazz.

Jedne večeri 1927. lokalni plesni entuzijasta zvani „kratki George“, posmatrao je neke parove kako igraju. Kada ga je novinar pitao koji ples oni to plešu, slučajno se dogodilo da su se do njega našle novine sa člankom nazvanim „Lindy Hops The Atlantic“, i on je samo odgovorio Lindi Hop. I upravo se taj ples smatra za jednog od predaka Jive-a.

Jive (džajv), je međunarodno priznat naziv za sve njegove pretke, i zapravo spoj svih njih: 30-tih godina – Lindi hop, Bluz, Sving; 40-tih Bugi-Vugi, Bibop i 50-tih Rock’n’Roll. Ove plesove, koji su tada bili popularni u SAD, američki vojnici su preneli u Evropu, tačnije u Englesku tokom Drugog svetskog rata. Oni su vrlo brzo doživeli svoju slavu, jer je njihova muzika takva, da pokreće i poziva na ples i stare i mlade. Posle rata je Boogie uzeo primat u muzici.

Engleski učitelji su uobličili ovaj elegantan, ali i dalje živahan ples – Jive. Uz malo sporiju muziku, 1968. godine je zadobio svoje mesto među latino američkim plesovima, i značajno promenio imidž plesa, čineći ga uzbudljivijim i bezbrižnijim.

Muzika: brza, pokrena, temperamentna, bezbrižna, osvajajuća, puna životne energije, vesela, mladalačka. Takt: 4/4.

Kao takmičarski ples igra se poslednji, odnosno peti ples u latino američkim plesovima. Veoma je atraktivan kao takmičarski ples, ali i fizički i tehnički zahtevan da se nauči.

Kao društveni ples se uči u školama i igra na plesnim večerima, ali je izgled i karakter tog plesa dosta daleko od onog koga igraju vrhunski sportski plesači.

Bez obzira na ovo zadovoljstvo ga je igrati, a možete se poigravati sa ritmom pa igrati i disco, mambo, foxtrot na istu muziku…

Kod učenja je najvažnije savladati dobro osnovni korak, kako bi igrali Jive bez promene visine odnosno“skakutanja“.

NAŠE FOTOGRAFIJE JIVE PLESA – POGLEDAJTE OVDE

POGLEDAJTE NAŠE VIDEO ZAPISE JIVE PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

  • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
  • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
  • ADRESE:
    • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
    • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;