IRSKI PLES

DA LI STE SPREMNI DA ZAIGRATE DINAMIČNI IRSKI PLES?

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

ISTORIJA IRSKOG PLESA

Prvi počeci irskog plesa vezani su za paganske druidske rituale. Tokom istorije, menjali su kako namenu, tako i formu.

Tokom XII veka britanske vlasti zabranjivale su javno izvodjenje muzike i plesa, i odatle potiče jedno od objašnjenja za karakteristično kruto držanje gornjeg dela tela tokom igre.

Irski ples

Nešto kasnije, u XVI i XVII veku irski ples izlazi iz ilegale i ljudi počinju da se okupljaju na raskršćima kako bi se nadmetali u plesu i muzici. U XVII veku počinju da operišu putujući Majstori plesa, koji idu od mesta do mesta i podučavaju plesu. Stvar prestiža je bilo imati stalnog Majstora u svom mestu, a i sami učitelji su se medjusobno nadmetali za položaj lokalnog Majstora. Kako su se nadmetanja često otimala kontroli, u XIX veku osnovana je institucija čija je jedina delatnost bila utvrdjivanje i sprovodjenje pravila u podučavanju, takmičenju i sudjenju u irskom plesu.

U XX veku irski ples doživljava svetsku popularnost. Na evrosongu 1994. godine u Dablinu je prvi put predstavljen plesni spektaks Rivertance.

IRSKI PLES KOD NAS

Iako još uvek ne postoji zvanični plesni studio koji se isključivo bavi ovom vrstom plesa, u poslednjih nekoliko godina ljubitelji irskog plesa okupili su se i formirali nekoliko trupa koje nastupaju na raznim manifestacijama, održavaju koncerte i organizuju kurseve za sve one koji žele da se oprobaju u ovoj lepoj i energičnoj, iako veoma staroj plesnoj formi.

CELTIC RHYTHM

Kao plesna trupa postoji od 2002. godine, i do sada je ostvarila veći broj nastupa, solističkih i kao prateći deo programa koncerata grupa koje se bave irskom muzikom kod nas. Tim povodom izvedena su i gostovanje u Zagrebu, Novom sadu, Rumi…

Takođe se organizuju i plesni kursevi za sve one koji žele da nauče irski ples.

DOBRODOŠLI…

NAŠE FOTOGRAFIJE IRSKOG PLESA – POGLEDAJTE OVDE

POGLEDAJTE NAŠE VIDEO ZAPISE IRSKOG PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

  • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
  • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
  • ADRESE:
    • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
    • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;

PARTNER IRSKOG PLESA: