DA LI STE SPREMNI DA ZAPLEŠETE JEDNOSTAVNI FOXTROT?

Upis je stalan!

KLIK ZA UPIS!

Termini održavanja časova standardnih i latino plesova:

PLESOVI:

Ponedeljak

Utorak

Sreda

Četvrtak

Petak

Subota

Nedelja

Lokacija: Studentski dom "Karaburma", Mije Kovačevića 7b.

19h

19h

Lokacija: Resavska 28, Beograd.

21h

21h

Ples Foxtrot potiče iz starog plesa “Onestep”-a i “Rag”-a. Onestep je stigao u Evropu iz Amerike 1910. godine, i brzo je postao popularan zahvaljujući svojim jednostavnim pokretima. Čak se sa svojom popularnošću mogao takmičiti sa Tangom, a istisnuo je i Valcer. Za Rag je karakterističan korak koji se igra sa savijenim kolenima.

Foxtrot nastaje u leto 1914. godine, kada je Vaudevillian Harry Fox, kao deo svoje tačke, izvodio „trotting steps to ragtime music“, i tako su ljudi njegov ples nazvali „Fox’s Trot“.

Talentovani plesači koji su ga nasledili doprineli su njegovom vrtoglavom razvoju i popularnosti. Fokstrot je sigurno jedno od najvećih otkrića na polju društvenog i sportskog plesa. Kombinacija brzih i sporih koraka dozvoljava više fleksibilnosti i doprinosi većem užitku, koji stare kombinacije od jednog ili dva koraka nisu dopuštale.

Engleski učitelji su radili na njegovom daljem razvoju, i 1922. godine je dobio današnju formu. Godine 1924. se razdvojio na jednu sporiju varijantu-Slowfox, i jednu brzu, pod imenom Quickstep. Slowfox je ples u kojem se plesači neprekidno krecu po plesnom podijumu, klizajućim i dugim korakom, pri tom ne odvajajući stopala od poda. Slowfox je otmen, sa puno kontinuiranih koraka unapred i unazad po tačno utvrdjenoj liniji. Veoma je tehnički zahtevan ples.

Slowfox je zasnovan na linearnoj varijaciji, produženih, klizećih koraka, dok je Quickstep najvedriji, najveseliji društveni ples.

Quickstep se konacno od 1927. godine ustaljuje na takmičenjima kao peti standardni ples. Posle Drugog svetskog rata se stilom mnogo menjao, tako što su ga dopunili sa poskocima i ritmičnim koracima.

Foxtrot predstavlja najznačajniji razvoj u standardnim plesovima. Kombinacija brzih i sporih koraka dozvoljava više fleksibilnosti, i pruža značajno veće plesno zadovoljstvo, nego korak ili dvokorak, koji se ranije plesao. Postoji mnogo više varijanti Foxtrot-a nego bilo kog drugog plesa, i na neki način predstavlja ples koji se najteže uči.

Muzika za slowfox: lagana, suzdržana, melodična, pravilna. Eleganciju ovog plesa naglašava saksofon, klarinet ili violina. Takt: 4/4-ski. Tempo: 28-30 bpm.

Za razliku od Slowfoxa, muzika za Quickstep zvuči kao brzi Foxtrot, Quickstep se smatra kao spoj između Valcera i Čarlstona. Ples sadrži lagane visoke pokrete stopala kao u Čarlstonu, kao i „lebdenje kroz prostor“ karakteristično za Valcer.

U plesnim skolama se prvenstveno uči korak Quickstep-a i to jednostavnija varijanta bez poskoka i komplikovanih brzih figura i koreografija. U takvom obliku ovo je jedan od najpraktičnijih plesova jer se moze igrati na puno različitih ritmova, na primer od diska do ča-ča. Veoma je upotrebljiv na mestima gde se ne svira i ne igra strogo plesna muzika. Takođe se moze kombinovati sa korakom diska ili sentiša – bluza.

Zbog svoje slozenosti koraci slowfoxa se uči na višim nivoima i kod takmičara, jer ukoliko se dobro ne uvežba ne odražava karakter plesa koji je potreban. Drugi problem je što za slowfox treba puno prostora a to plesni podijumi na plesnim večerima i zabavama ne zadovoljavaju.

Muzika za quickstep: izuzetno brza, vesela, virovita, virtuozna. Karakteristični instrumenti su truba i saksofon. Takt: 4/4. Tempo: 50 bpm.

OSNOVNI KORACI:

Osnovni korak napred-nazad, desni okret u mestu, levi okret u mestu, desni osovinski okret, levi okret kao u tangu sa promenom ritma, levi i desni okret kao u bečkom valceru sa promenom ritma, makazice (lock step) unapred i unazad.

Ovo su osnovni koraci i figure koje se uče u plesnim školama i igraju na plesnim večerima najčešće. Tehnički nisu zahtevne kao ni osnovni korak, ali je preduslov da se on dobro uvežba, posebno kod muškaraca. Ako se dobro uvežba osnovni korak omogućava muškarcu odlično vođenje i orijentaciju u prostoru što ga čini više pokretljivim u svim pravcima.

Po pravilu, kao i ostali standardni plesovi kretanje u foxtrotu je u krug po obodu plesnog podijuma, suprotno od kretanja kazaljke na satu.

NAŠE FOTOGRAFIJE STANDARDNIH PLESOVA – POGLEDAJTE OVDE

POGLEDAJTE NAŠE VIDEO ZAPISE FOXTROT PLESA:

(Izbor video zapisa možete izvršiti klikom na neki od ponuđenih u okviru tastera PLEJLISTA u gornjem levom uglu.)

 

KONTAKT I LOKACIJA:

  • BROJ TELEFONA: 064/153-40-81 i 011/6695-342
  • EMAIL ADRESA: armydance@plesnaskola.rs
  • ADRESE:
    • Mije Kovačevića 7b (u studentskom domu Karaburma, kod hale Pionir);
    • Gramsijeva 5a (fitnes studio D&D), Zemun;